Prostřete si stůl! Zn. správně

13. Srpna 2014 Kategorie: Stolování, Svícny

Správně prostřený jídelní stůl je základem stolování. U stolu se scházíme s rodinnou každý den. Možná právě večeře, zde se scházíme všichni pohromadě, abychom se dobře najedli a řekli si, jaký byl den v práci a ve škole. Prostírejte správně, zkrátka tak, aby jídlo bylo chutnější a měli jste z toho i radost.

Jedna barva

Když prostíráte jídelní stůl, myslete na to, že doplňky a dekorace, které použijete, by měli ladit s interiérem - vaši jídelnou či kuchyní. Začneme ubrusem, klasikou je jednoduchý bílý ubrus. Můžete se tak rozvášnit a volit pestrobarevné prostírání a ubrousky. Ubrus pečlivě vyžehlete, měl by být natolik velký, aby rovnoměrně přesahoval všechny strany stolu. Doprostřed stolu se pěkně nabízí váza s květinou. Měli byste myslet na to, že květina by neměla někoho obtěžovat ať už opadanými listy anebo silnou vůní. Květinu volte tak, aby pře ni bylo vidět. Pokud dáváte raději přednost svíčkám, můžete využít například stolní svícny.

Pozor, na svá místa

Na jednotný styl je důležité myslet i při výběru nádobí a příborů. Dbejte na to, že vše musí být naprosto čisté. Proto mějte vždy po ruce nějakou utěrku, do které můžete popřípadě utřít zapatlaný příbor.


Nejprve prostřeme talíře, každý talíř pokládáme kousek od okraje stolu, asi tak jeden palec. Mělký talíř pokládáme jako první, pokud máte na seznamu i polévku, hluboký talíř pokládáme na něj. Jestli máte doma talíře se vzorem, položte jej tak, aby vzor byl vpravo. Příbory budeme skládat vedle sebe tak, jak je budeme používat. Vidličku položíme doleva, pokud dnes podáváte i předkrm, položte před ní předkrmovou vidličku. Vpravo pak položíme nůž, čepel směřuje vždy k talíři. Vedle pak položíme lžíci a v případě předkrmu, i předkrmový nůž. Na nějaký ten sladké dezert používáme dezertní příbor, který se skládá z menší lžičky a vidličky. Vždy je umisťujeme nad talíř, ostří vidličky směřuje doprava, nad ní do protisměru položíme lžičku. Salátová miska patří doleva nad příbor.

Konečně umístíme skleničky. Pokládáme je do horní pravé části od talíře, staví se zešikma anebo do trojúhelníku. Na každý nápoj máme jinou sklenici, stále myslíme na to, že pro každého hosta můžeme mít až čtyři sklenice. Nejčastěji používáme dvě, na vodu a víno. Hodláte-li k nějakému pokrmu servírovat i pečivo, položte na stůl ještě jeden talíř, který umístíte nad dezertní příbor. Na stejný talíř můžete také položit i nůž na krájení anebo na máslo.

Věříme, že s takovým stolováním doma uděláte dojem a zabodujete. Určitě každý váš strávník ocení večer „desítkou“!

Štítky: Bytové doplňky a dekorace, Prostírání na stůl, Stolování, Svícny a svíčky, Ubrousky

Mohlo by vás zajímat

Stojan na šperky jako součást dekorace

14. Ledna 2013

Dekorace, která nezestárne

21. Června 2013

Bezpečnost především

20. Října 2014

Související produkty s článkem

Chcete ještě větší slevu?

Klára Vám poradí, jak ji získat!
Stačí jen vyplnit Váš email.
Na tento email Vám zašleme obchodní nabídky s individuálními akcemi a slevami.
Můžete se kdykoliv odhlásit.

Doprava zdarma platí na každou objednávku. Stále.
Od žárovky až po skříň, vše vám dovezeme za 0 Kč.

Nakupujte bez obav.
Všechno zboží můžete do měsíce vrátit!
Pouze pro stálé zákazníky (po zkušební době)

Nejvýhodnější cenové nabídky bývají rychle pryč.
Od nás dostanete avízo ještě před začátkem akce.

Vážíme si stálých zákazníků. A myslíme na ně.
Chcete dostávat nabídky pro VIP klientelu?

Exkluzivní nákup pouze pro členy DESIGN GENIUS.
Každý týden nové nabídky.

Prvních 30 dní služby je zdarma. Pro aktivaci je nutné mít založený klienský účet na webu (registrovat se).
Službu lze kdykoliv zrušit. Zkušební dobu nelze opakovat.

JIž mám DesignGenius Nemám zájem Vyzkoušet na 30 dní zdarma